Cristia

Home / Meet The Team / Cristia
Cristia Maksutovici – Trainer

Una dintre cele mai dificile prezentari este cea personala si acesta este motivul pentru care am ezitat mult pana a scrie cateva cuvinte despre mine. Majoritatea trainerilor au cele mai mari emotii in primele cateva minute, cele in care trebuie sa-si construiasca credibilitatea in fata auditoriului. Nimic nu pare atat de dificil ca acest lucru, odata trecuta aceasta etapa, a vorbi despre orice tema ne este mult mai usor.

Am ajuns in training facand o calatorie lunga prin diverse industrii, uneori prea diverse pentru a gasi ceva in comun. Dar fiecare loc de munca m-a invatat ceva si m-a ajutat sa fiu trainerul de astazi (care sper eu ca va fi mai putin bun ca cel de maine :)).

Am inceput ca profesor de engleza dupa terminarea facultatii de limbi straine (timp in care am lucrat ca ghid ONT, am dat meditatii si am castigat bani dintr-un hobby de care am uitat de mult si anume croitoria). Dar curiozitatea mea m-a impins sa imi continui studiile. Si in timp ce predam engleza in doua facultati diferite, mergeam la cursurile de zi ale unui masterat de doi ani la SNSPA in relatii internationale. Odata incheiate, am ajuns in departamentul de relatii internationale al Eximbank, de unde activitatea mea a continuat in resurse umane, supervizand un program de consultanta si asistenta tehnica pe care il primea banca de la banci si asiguratori de renume. O mare ocazie de a invata lucruri noi, ocazie de care vreau sa cred ca am profitat din plin. Alaturi de consultanti din Anglia si Olanda am vazut cum se construieste o strategie de lucru pe viitor, cum se sustine o prezentare, cum se face o propunere de consultanta, cum se negociaza un contract, cum se realizeaza o cercetare de piata, cum se sustine un interviu – lucruri foarte noi in 1991.

O perioada scurta apoi, am poposit in Ambasada Africii de Sud – pe pozitia a ceea ce se numea atunci Journalist, desi in termenii de astazi vorbim mai degraba de o functie de PR. Dar oricat de fascinanta era o lume indepartata ca cea a Africii de Sud, activitatea de civil servant nu mi s-a parut a mi se potrivi. Imi doream ceva mai provocator. Asa am ajuns in 1995 sa lucrez in RomWest Euro – pe atunci una dintre marile companii de distributie de bunuri de larg consum. Amintirile din acea vreme ale multor colegi sunt fascinante. Munceam foarte mult, pana seara tarziu, dar am crescut odata cu piata, am invatat sa ne adaptam la cerintele ei, sa ne asumam mai multe responsabilitati decat ar fi trebuit sa contina postul nostru si asa m-am vazut facand cand activitati de marketing – precum campaniile la Chupa Chups sau la Smint, actiuni de promovare pentru Galina Blanca sau Plusss, cercetari de piata pentru Purina, Philips si altii, negocieri cu furnizori si cand activitati de resurse umane precum construirea de echipe de distributie pentru diverse divizii noi, deseori mandrindu-ma ca mare parte dintre top seller-ii companiei de mai tarziu fusesera recrutati si antrenati de mine.

Cum am ajuns in training? Simplu. Intai am facut acest lucru ca activitate manageriala. Dezvoltarea personalului este una dintre cele mai importante activitati ale unui manager. Asa credeam atunci si asa cred si acum. Am transformat experientele proprii in studii de caz si jocuri de rol pentru colegii mei ca ei sa nu mai faca aceleasi greseli pe teren pe care le facusem eu. Am invatat sa-mi piperez prezentarile cu putin umor, cu anecdote potrivite, cu provocari si intrebari catre audienta. Cel mai mult cred ca am avut de invatat la capitolul ascultare empatica. Participam (si cred ca inca o fac) ca guest speaker oriunde eram/sunt invitata, asa am ajuns sa tin cursuri cu mari firme din piata romaneasca fie pentru Asebuss, fie ca liber profesionist.

In 1999 am infiintat AxA Consulting. Cea mai importanta resursa de care am avut nevoie si pentru care sunt recunoscatoare si astazi a fost increderea celorlalti in mine. A prietenilor, a familiei, a angajatilor, a clientilor. Unii sunt inca alaturi de mine, altii si-au creat alte carari in cariere si viata, dar despre ei … voi vorbi intr-un numar viitor. Pe altii ii veti cunoaste din prezentarile lor chiar in acest blog.

 

Cristia Maksutovici Serban Svoronos Lucian Buturuga Roxana Ionescu
Trainer Trainer Trainer Trainer
contact me contact me contact me contact me