Cateva tips-uri pentru a fi un manager mai bun

In munca noastra ne intalnim cu multe persoane interesante, preocupate de munca lor, cu opinii deosebite si moduri diferite de management. De aceea este foarte greu sa adunam sfaturi sau solutii ?universal valabile?. Totusi, din experienta noastra am invatat cate ceva iar astazi vrem sa va punem la dispozitie unele ?secrete? in usurarea muncii fiecarui manager.

1. Selecteaza-ti oameni buni in jurul tau. Ogilvy spunea: ?daca angajam oameni mici vom fi o companie de pitici, daca angajam oameni mari vom fi o compani de gigantic?. Este mai simplu sa iti iei alaturi oameni capabili, cu atitudinea potrivita, care isi asuma responsabilitati si vin cu initiative, decat sa iti consumi timp si nervi in a ?corecta? sau ?ajusta? persoane care nu sunt potrivite cu profilul de care ai nevoie. Oricat de bun manager esti, este foarte greu sa lucrezi cu oameni care fie au o atitudine negativa sau ?je m?en fiche?-ista, sau cu underperformeri sau cu persoane ale caror capabilitati nu corespund cu nevoile job-ului. Si oricat de bun motivator te consideri, uneori motivatia nu te ajuta. Imi amintesc de o gluma care ? dn pacate este mai degraba un adevar crud ? care suna astfel: ?Ce obtii daca motivezi un idiot??. Raspunsul cred ca va vine pe buze repede: ?Un idiot motivat?.

2. Dezvolta-te continuu Daca te concentrezi numai asupra a cum sa ii ?cresti? pe cei din jurul tau si uiti sa te dezvolti tu ? vei avea cel putin doua dezavantaje. Unul este ca oamenii nu vor lua in serios cerinta ta ca ei sa se dezvolte, pentru ca nu vor vedea in tine un model. Walk the talk ? adica sustineti parerile, cerintele, promisiunile cu actiuni! Al doile dezavantaj este probabil evident: angajatii vor deveni mai buni, piata va avansa, cerintele vor fi din ce in ce mai mari, dart u vei fi accelasi ca ieri. Si daca ieri erai bun, acum vei fi considerat mediu, maine ? cu putin noroc ? vei fi satisfacator, dar in viitor nu vei mai fi apreciat. Identifica ariile unde esti bun si foloseste-te de talentele tale. Identifica zonele in care ai de imbunatatit si lucreaza la asta. Inscrie-te la un curs ? chiar daca nu va fi cel mai de impact curs din viata ta, tot iti va da prilejul sa reflectezi asupra unor probleme la care nu ai timp sa te gandesti.

3. Da-ti o pauza! Esti mai putin eficient daca esti stressat. Esti mai putin tolerant si vei rabufni pe angajati. Nimeni nu va vrea sa-ti taie calea sau sa te intalneasca, se vor feri sa-ti dea vreun feedback sau sa-ti comunice problemele sau sa isi impartaseasca opiniile. Este sanatos sa iti iei o pauza din cand in cand. Da-ti sansa sa-ti reincarci bateriile si sa te relaxezi. Razi mai mult sau ?fugi? putin in alt mediu (fie ca este o scurta vacanta pe plaja sau o zi de bricolaj acasa). Cand te vei intoarce, faptul ca vei fi mult mai productiv iti va ?plati? zilele de vacanta.

4. Organizeaza-ti timpul mai bine. Daca este ceva care iti lipseste mai acut decat banii, atunci acel lucru este timpul! Obisnuieste-te sa iti planifici activitatile si sa le prioritizezi.

Daca va plac aceste idei, vom continua cu alte cateva sfaturi.

2 thoughts on “Cateva tips-uri pentru a fi un manager mai bun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *