Ce-ar trebui sa stiu/urmez cand deleg – 6 pasi in delegare

Sugestiile promise ieri:

Pasul I: sa aleg corect cui deleg
Alegerea persoanei potrivite sarcinii pe care o deleg desi pare usoara, poate sa fie destul de “tricky”. Bunul simt ne spune ca sarcina trebuie sa fie conforma abilitatilor si experientei angajatului. Nu-i dati o palarie mai mare decat poate duce pentru ca sarcina va fi executata prost si angajatul nemultumit, ca sa nu mai vorbim de dumneavoastra si organizatia pe care o reprezentati – veti fi la fel de nemultumiti de calitatea prestatiei angajatului.

Pasul II: sa definesc impreuna cu angajatul CE are de facut, ce rezultate astept la incheierea sarcinii
Teoriile in delegare spun ca ar trebui sa nu-i dai anagajatului CUM-ul (adica procesul de lucru) ci CE-ul (adica rezultatele de atins, finalitatea), sa-i spui ce vrei sa obtii din aceasta sarcina (rezultatul final) si nu cum ai vrea sa o faca (detaliile).

Pasul III: sa “vand” sarcina respectiva, aratandu-i DE CE-ul, imaginea de anasamblu
Multor manageri acest pas li se pare “superflue” si nu-i dau atentie, dar asa cum te preocupa claritatatea exprimarii sarcinii, ar trebui sa te preocupe si motivarea angajatului sa faca acea sarcina. Explica-i angajatului importanta muncii pe care o face.
“Vinde” sarcina! – explicandu-i (in functie de sarcina evident): contextul mai larg, la ce iti foloseste munca, in ce plan mare vei integra mica lui contributie. Cu cat angajatul are imaginea de ansamblu (rezultatul final), cu atat poate sa vina cu mai multe pareri si initiative de imbunatatire si s-ar putea sa te ajute cu idei inovatoare.

Pasul IV: sa agreez si resursele pe care le are la dispozitie, cat si constrangerile
Anunta-l de ce se poate folosi, la ce nivel, in ce intervale orare. Cat si ce nu ii este admis.

Pasul V: sa stabilesc controlul intermediar/feedback-ul pe parcursul sarcinii
Impreuna cu angajatul bate palma asupra nivelelelor de control (cand sa raporteze, cand sa se intoarca cu parte din munca efectuata pentru a discuta nivelul calitatii ei, etc).

Pasul VI: sa negociez termenul limita de realizare a sarcinii

Si succes!

2 thoughts on “Ce-ar trebui sa stiu/urmez cand deleg – 6 pasi in delegare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *