Hint-uri pentru cultivarea creativitatii

Noteaza-ti ideile intr-un carnetel – scrie-ti fiecare gand, idee sau inspiratie. Practica brainstorming-ul (cu tine insuti) si gandirea pe hartie. Eu, de exemplu, am mereu in geanta un carnetel mic  – cand astept la dentist sau cand calatoresc (in ultima vreme prefer trenul) profit de aceste momente ca sa-mi fac planuri, sa imi scriu textele, prezentarile, etc.

Daca simti ca esti blocat in a rezolva o problema, incearca sa rezolvi opusul acelei probleme  -se numeste reversestorming. Ideea este sa te brainstorm-uiesti pentru rezolvarea problemei opuse celei pe care incerci de fapt sa o rezolvi. De exemplu, daca ai încerca sa creezi cel mai bun design al unui laptop, atunci incepe cu ideea de a crea cel mai prost design al unui laptop. Apoi, pentru fiecare idee pe care ai avut-o, inverseaza sensul. De exemplu, daca e greu si demodat este o idee pentru cel mai prost design al unui laptop, atunci reversul acestei idei imi poate da usor si la moda care poate fi utilizata pentru cel mai bun design al unui laptop. Aceasta tehnica functioneaza bine in special cand participam la o sesiune de brainstorming in grup. Tehnica pare atat de natanga incat oamenii devin jucausi atunci cand raspund. Umorul reduce inhibitiile si incurajeaza oamenii sa-si rosteasca gandurile cu voce tare. Oamenii se simt mai putin nesiguri si mult mai deschisi.

Gaseste un mediu creativ, un mediu relaxant si inspirational care sa-ti declanseze creativitatea. Cauta diferite locuri pana ce gasesti unul sau cateva in care intr-adevar poti scoate tot ce e mai bun din tine. Cand coordonam un departament de training intern, tineam intalnirile intr-o cafenea, acum ies pe o terasa cu laptopul, terasa pe care mi-am amenajat-o cu mare drag si atentie, iar acum este incarcata de flori.

Fa ceva distractiv!
  Daca te-ai blocat pe ceva, pe o problema, schimba activitatea, fa ceva distractiv/deconectant si complet diferit. Apoi te vei putea intoarce la idee/problema, dar vei fi cu mintea proaspata, deconectata, gata de lucru si rezolvarea ei va parea mai usoara.

Gaseste un partener cu care sa-ti confrunti ideile! Fa un parteneriat creativ cu altcineva. Pot sa apara la suprafata idei noi ca rezultat al unirii a doua gandiri diferite, rezultat care n-ar fi aparut prin efortul gandirii unei singure persoane. Ganditi-va impreuna.

Asuma-ti riscuri
– Scott Berkun spune: Asumati-va destule riscuri in asa fel incat sa dati gres in cateva randuri. Daca nu dati gres, inseamna ca nu faceti ceva suficient de dificil sau creativ.” Din punctul meu de vedere, fiecare esec este un feedback, ai invatat ceva, ai castigat un numar de solutii care nu-ti rezolva problema. Dar – vestea buna este ca ai facut un pas inainte – stii ce sa nu mai incerci :)!

Vorbeste cu cineva despre idee/problema 
 poate este un obicei ceva mai “feminin”, dar am remarcat ca atunci cand cineva incearca sa-ti explice o problema – in primul rand castiga faptul ca, in incercarea de a o explica, si-o defineste mai bine, apoi majoritatea iti povestesc si cele cateva solutii la care s-au gandit. A vorbi cu altcineva despre idee/problema te ajuta sa-ti verifici veridicitatea solutiei, sa-l utilizezi pe acel cineva drept “avocatul diavolului” cel care pune sub semnul intrebarii solutiile tale, care te provoaca sa le vezi si din alte unghiuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *